GizemceKeşiflerTravel & Food

Mardin’de Gezilecek 15 Yer

Mardin’de nereleri gezebiliriz? sorunuzun yanıtı olan yazıya giriş yapmış bulunuyorsunuz. Bir önceki Mardin Rehberi yazımda genel bilgilerden ve rota önerimden bahsetmiştim, seriyi okumaya bu yazıdan başlamanız bütünsellik için daha iyi olacaktır. Nerelerde yemek yiyebiliriz? sorunuza da yanıt olarak Mardin Yemek Notları yazıma göz atabilirsiniz.

Mardin’de gezerken bölgenin derin tarihi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Get Your Guide’ın sesli rehberlerini öneririm. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Rusça dil desteği mevcut.

Aceleniz varsa gezilecek yerler için aşağıdaki maddelere tıklayarak açıklamalarına hızlıca da erişebilirsiniz.

1.Şahtana Konağı
2.Zinciriye Medresesi
3.Mardin Ulu Cami
4.Tellallar Çarşısı (Revaklı Çarşı)
5.Olgunlaştırma Enstitüsü ve Gazi Paşa İlkokulu
6.Mardin Müzesi
7.Mor Behnam Kırklar Kilisesi
8.Meryem Ana Kilisesi ve Patrikanesi
9.Şehidiye Medresesi
10.Latifiye Cami
11.Eski Mardin Sokakları
12.Deyrulzafaran Manastırı
13.Dara Antik Kenti
14.Kasımiye Medresesi
15.Sakıp Sabancı Müzesi

1.Şahtana Konağı

Günümüzde otel olarak işletilen Şahtana Konağı eski bir Osmanlı Konağı olarak 1878 yılında Şahtana ailesi tarafından yaptırılmış. hem manzarasına hem de merdivenlerine bayıldığım bu konağı fotoğraf severler mutlaka listesine eklesin. Fotoğrafla çok işim yok derseniz hiç listenize eklemenize gerek yok. Ziyaret için herhangi bir saat kısıtı bulunmuyor.
Bir dönem de PTT Binası olarak kullanıldığı için burası aynı zamanda Eski PTT Binası olarak da anılmaktadır.

Konumunu buraya bırakıyorum.

2.Zinciriye Medresesi

Yapımı 1385 yılına dayanan nadide medresemizin asıl adı Sultan İsa Medresesi. Halk arasında Zinciriye Medresesi olarak anılan eski eğitim kurumunun içinde güzel bir avlu, cami ve eskiden eğitim verilen minik minik odacıklar mevcut. Bura gördüğünüz meşhur iki kubbe ve bir minare ile olan fotoğraflar çatısından çekiliyor.

Biz karlı bir havada ziyaret ettiğimiz için riskli olmasından dolayı çatısına çıkmamıza izin vermediler. Sizce bizi bu durum yıldırdı mı? Pes ettiğimi düşünmeniz beni üzer. Zira blogunu okuduğunuz Gizem, Mardin’in en ikonik manzaralarından birinde fotoğraf çekmeden/çekilmeden dönecek bir blogger değildir. Kayıtlara geçsin bu söylediklerim… (neden gaza geldim bilmiyorum) Gelelim görmüş olduğunuz bu fotoğrafı çekmek için neler çektiğimize. Belki sizin de başınıza gelirse aklınızda bulunsun diye anlatmak istiyorum yaşadıklarımızı. Öncelikle internetten minik bir araştırma yaptı sevgili eşim Uğur. Medreseden çıkıp sola dönüyorsunuz ve gördüğünüz ilk merdivenden yukarı doğru tırmanıyorsunuz. Merdiven aslında evlere gidiyor ama sizin amacınız merdivenden sonraki toprak yola bağlanmak. Biz o merdiveni bulduk, toprak yola da bağlandık, tam oh be diyecektik ki birbiri ardına gelen köpek sesleri bizi ayaklarımızı arkamıza vura vura koşmaya sevk etti. Yıldık mı? Asla. Bu sefer tam tersi istikamet olan metresinin sağına doğru yürüyüp toprak yola çıkmanın bir yolunu bulduk. Solumuzda Mardin Kalesi sağımızda mükemmel Eski Mardin manzarası ile tıngır mıngır yürürken kendimizi mezarlığın içinde bulduk. Mezarlıktan da geçtikten sonra tam ulaştık ve yine köpek kardeşlerimiz geçimize izin vermedi. Tam dönmeye karar verdiğimiz sırada 5-6 kişilik bir grup ile karşılaştık. Neden orada olduklarını tam anlayamasak da birden bizimle birlikte gelmeye karar verdiler. Köpek ordusuna karşı 2 kişi bir şey yapamazdık ama 7-8 kişi ile bize bir cesaret geldi ve aranan manzaraya 1 saatin sonunda ulaşıldı. Zaten kısıtlı olan vaktimizi daha da daraltan sevgili Zinciriye Medresesi işletmecilerine teesüf edip bizimle birlikte yürüyen koca yürekli arkadaşlara da buradan teşekkür ediyorum.

Konumunu buraya bırakıyorum.

3.Mardin Ulu Cami

Öyle bir mimari düşünün ki etrafındaki tüm mimarilere örnek olarak şehrin bugünkü halini almasını sağlamış. Kayıtlara göre iki minareli olan camimiz bugüne bir minare ile gelebilmiş. Bazı Süryani kaynaklara göre buranın eskiden kilise olduğunu daha sonradan camiye çevrildiği öne sürülmektedir. Kiliseden çevrilmemiş olsa bile, yerinde eski bir kilisenin bulunması muhtemel olduğuna dair görüşler mevcuttur.

Turların uğrak yeri olduğu için oldukça kalabalık bir avlusu var, biraz sabredip çıkmalarını beklerseniz güzel manzaralar çıkacaktır. Böyle noktalarda turlara denk gelmeyi seviyorum açıkçası. Hem çok hızlı hareket ettikleri için kalabalık hemen dağılıyor hem de rehberden internette kolay bulamayacağım bilgileri duyabiliyorum. Tur ile birlikte dolaşmak çok bana göre değil ama bu tarz tarihi mekanlarda verilen bilgiler çok kıymetli olabiliyor.

Konumunu buraya bırakıyorum.

4.Tellallar Çarşısı (Revaklı Çarşı)

Yerel üretilicilerden alışveriş yapmak istiyorsanız Mardin’deki birinci noktanız burası ikinci noktanız da haritada 1. Cadde olarak geçen Eski Mardin’in ana damarı olmalı. Revaklı Çarşı ile ilgili tek sorun hafta sonu kapalı olması. 1. Cadde’deki alışveriş noktalarının bazılar da Pazar günü kapalı, aklınızda bulunsun.

Konumunu buraya bırakıyorum.

5.Olgunlaştırma Enstitüsü ve Gazi Paşa İlkokulu

Aynı bahçe içinde yer alan bu iki mimarinin güzelliğine gitmeden gözlerinizi hazırlayın. Merdivenlerinden çıkmaya başladığınız anda gördüğünüz kapıdan tutun da sizi karşılayacak her bir kolon her bir taş etkilemeye yetecek. İki kurumun da amaçlarından bağımsız olarak fotoğraflamak için uğruyor bizim gibi turistler.

Konumunu buraya bırakıyorum.

6.Mardin Müzesi

Mardin’in dünya tarihindeki önemini, geçmişini, Paleolitik Çağdan MS 19.yy’a kadar olan dönemleri kapsayan kazı ganimetlerini bu müzede görebilirsiniz. Klasik Mardin konaklarından birine yapılmış olan müzenin mimarisi de oldukça göz dolduruyor. Giriş Müzekart ile ücretsiz, kartsız kişi başı 12,5 TL. Saat 8 ile 17 arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konumunu buraya bırakıyorum.

7.Mor Behnam Kırklar Kilisesi

Aktif olarak kullanılan bir kilise olduğu için ayinlere denk geldiğinizde kiliseyi gezemiyorsunuz. Merkezde olduğu için gittiğinizde tören varsa başka bir noktayı gezip daha sonra yeniden buraya gelme şansınız var neyse ki. Kilisenin iki ismi de erken dönem Hıristiyan efsanelerinden almıştır ve 6. yüzyılın ortalarına ait bir yapının hala sapasağlam ayakta durması ve bu gözlerin buna şahit olması harika bir duygu.

Konumunu buraya bırakıyorum.

8.Meryem Ana Kilisesi ve Patrikanesi

Ziyarete kapalı olduğu için sadece kapısınından kolumuzu uzatarak fotoğrafını çekebildik. Kilisenin 1986 yılında, Patrikhane’nin de 1895 yılında inşa ettirildiği bilinmektedir. Patrikhane kısmı 1988 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiş ve restore edilerek 1995 yılından itibaren müze olarak kullanılmıştır. Gidip görenler bize de anlatır artık… Bir sonraki gidişimizde görülecek yerlerin listesine ekledik burayı mecburen.

Konumunu buraya bırakıyorum.

9.Şehidiye Medresesi

1214 yılında Artuklu hükümdarı tarafından medrese olarak inşa ettirilmiştir. İlk inşasında minareli olan yapının minaresi daha sonra yıkılmış ve 1914’te dönemin belediye başkanı tarafından yeniden yaptırılmıştır.

Konumunu buraya bırakıyorum.

10.Latifiye Cami

Mardin’deki son Artuklu eseri olan Latifiye Cami kapısına vurulduğum yerlerden biri oldu. Her bir detayı özenle işlenmiş böyle yapılarak hayranlık duyuyorsanız Mardin sizi de benim gibi derinden etkileyecek.

Konumunu buraya bırakıyorum.

11.Eski Mardin Sokakları

Bu sokakların güzelliği zaten dillere olduğu için hemen herkesin planında buraları adımlamak vardır diye düşünüyorum. Zaten Eski Mardin’deki gezilecek noktaları tamamladıktan sonra çoğunu dolaşmış olacaksınız. Benim tavsiyem yarım saat de olsa bu sokaklarda dolaşmak için kendinize serbest zaman bırakmanız olur. Diğer sokaklardan farklı olarak süslenmiş Kültür Sokak’tan geçmenizi ve Merdin Monroe Sabunları dükkanının yanındaki sokaktan aralara doğru kıvrılmanızı şiddet ile öneririm.

Sokaklarda aşağıdaki görselde gördüğünüz geçitlerle çok sık karşılaşacaksınız. Bunların isimleri “ambara” olarak geçiyor. Bu geçitler yazın sıcaktan korurken kısa bir an için de olsa serinliğinden ve gölgesinden faydalanılmasını ve insanların soluklanmasına yardımcı olan geçitler olarak kullanılıyor.

12.Deyrulzafaran Manastırı

5. yüzyıldan itibaren eklemeler yapılarak ortaya çıkan manastır mutlaka görülmesi gereken bir nokta. Bahçesinden başlayarak her bölümü birbirinden özel olan manastırın kendi içinde turu mevcut. Bu tura katılmadan bağımsız gezemiyorsunuz. Yaklaşık yarım saatlik turun içeriğinde 4 bölümü göreceksiniz. Güneş Tapınağı, Azizler Evi, Mor Hananyo Kilisesi ve Meryem Ana Kilisesi. Her bir bölümle ilgili rehber oldukça detaylı bilgi vereceği için ben detayına girmiyorum.

Rehberli anlatımdan dolayı içeriye gruplar halinde alınıyor. Standart saatler olmadığı için buranın planına yaklaşık bir saat ayırmanızı tavsiye ederim. Merkeze 15 dakika uzaklıkta, giriş ücreti 20 TL, ziyaret saatleri 08:30 -12:00 / 13:30 18:00 (kış 16:30)

Tur zorunluluğu nedeniyle dev bir kalabalıkla gezdiğimiz için görmüş olduğunuz boşlukları yakalamak için birazcık sabırlı olmamız gerekti. Bölümleri gezerken herkesin bölümden çıkmasını bekleyip boş halini alabildik. Merdivenlerdeki fotoğraflar için de yine aynı şekilde grubumuzun alandan komple çıkmasını bekledik. Siz de bir sonraki tur başlayana kadarki vakti değerlendirerek boş alanda rahat rahat fotoğraf çekebilirsiniz.

Konumunu buraya bırakıyorum.

13.Dara Antik Kenti

Eski Mardin’den 35 dakika araba yolculuğu ile geçmişe yolculuk yapmaya hazır olun. Bir Süryani tarihçisine göre antik kentimiz ismini aşağıdaki anektottan almaktadır.

Hellen Kralı Büyük İskender ile Pers Kralı Darius burada savaşmış ve Darius burada ölmüştür. Bu nedenle de buranın ismi Dara’dır.

Dara’nin ne kadar büyük bir kent olduğunu içini araba ile gezmeniz gerekiyor dersem heralde gözünüzde canlanacaktır. Görülmesi gereken her noktaya en fazla 1 dakika da olsa araba ile giderseniz çok daha kısa sürede tamamlanacaktır. Bol vaktiniz var ise tabi ki yürümenizi öneririz.

Genel olarak eni önemli yapılar mezarlık alan, çok katlı galeri mezar yapısı, surlar, kapılar, Agora Caddesi, köprüler, sarnıçlar, vaftiz teknesi, barajlar, mozaikli yapı, İslami Dönem Mezarlığı ve türbe olarak sayılabilir.

Tüm noktaları gezmek isterseniz en az bir gün ayırmanız gerekir buraya. Biz görmek istediğimiz noktaları önceden belirleyerek hedefe yönelik gezi yaptığımız için bir kaç saate tamamladık. Henüz plan yapma aşamasındaysanız aklınızda bulunsun.

Hemen her noktada minik rehberlerle karşılaşacaksınız. Bahşiş karşılığında size oranın tarihi ile bilgiler veriyorlar. Hepsi okul harçlığı için bu işi yaptığını söylüyor, elbette doğru olanları vardır ancak benim naçizane önerim bu çocuklara bahşiş yerine kalem, defter ya da kitap vermeyi teklif etmelisiniz. Bizim de aklımıza sonradan geldi bu fikir, belki plan yaparken böyle bir güzelliği planlamak ilginizi çeker diye bahsetmek istedim.

Konumunu buraya bırakıyorum.

14.Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi’nin yapımına Artuklu Dönemi’nde başlanmış ve Akkoyunlu Hükümdarı Cihangiroğlu Kasım Padişah döneminde 1457-1502 yıllarında tamamlanmış. Havuzlu şirin bir avlunun etrafına dizilmiş minik odacıklar şeklinde olan derslikler zamanında eğitim için kullanılmış.

Giriş kapılarının aşağıdaki görseldeki gibi alçak olmasının sebebi öğrencinin eğilerek girmesi ve öğretmenine saygı göstermesi için bu şekilde yapılmış.

Medrese turların ve düğün fotoğrafçılarının da uğrak noktası olduğu için olabildiğince erken saatte buraya gelmenizi tavsiye ederim.

Giriş kişi başı 5 TL, Ziyaret saatleri 08:30 ile 17 arasında.

Konumunu buraya bırakıyorum.

15.Sakıp Sabancı Müzesi

Aksilikler nedeni ile listemizden çıkarmamız gereken noktalardan biri de Sakıp Sabancı Müzesi oldu. Gidilmesi şart olan bir müze olmadığı yorumlarını çok fazla okuduğumuzu belirtmek istiyorum ama görmediğim kesin yorum yapamıyorum. Aklınızda bulunsun burası, vaktiniz olursa uğrarsınız. Pazartesi günü hariç her gün 08:00 – 17:00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti kişi başı 15 TL.

Konumunu buraya bırakıyorum.

Tüm aksiliklere rağmen Mardin’den size anlatabileceğim uzunca bir yazı ile döndüğüm için gerçekten keyfim çok yerine geldi. Planladığımız yerlerden Midyat’ı, Xurs Vadisini ve çevredeki minik Süryani köylerini bir sonraki gidişimize bırakmak zorunda kaldık. Eğer vaktiniz varsa siz buraları da değerlendirebilirsiniz. Yeni keşiflerde görüşmek üzere.

Yorum Yapabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir