GizemceKeşiflerTravel & Food

Mardin Yemek Notları

Mezopotamya’nın ana damarlarından birinde 2 gün geçirmenin verdiği mutluluğun geçmeyen etkisi ile bu yazıları yazıyorum. Bir arada yaşayan Süryani, Keldani, Yezidi, Kürt, Arap, Türk, Yahudi ve Ermeni kültürlerinin etkisi yemeklerine de işlemiş durumda.

Mardin hakkında genel bilgiler için Mardin Rehberi, gezilecek noktalar için de Mardin’de Gezilecek 15 Yer isimli yazılarıma da göz atmanızı öneririm.

Mardin’deki yemek deneyimlerime geçemeden önce bu noktaların oldukça turistik olduğunu ve akşam saatlerinde rezervasyonsuz yer bulamayacağınızı belirtmem gerekiyor. Rezervasyonu da en az 7 gün önceden yapmalısınız, biz 4 gün önceden aradığımızda hepsinin dolduğu gerçeği ile yüzleştik. Mümkünse 7 günden de önce yemek rezervasyonlarınızı tamamlayın derim.

Mardin’de geçirdiğimiz 1 buçuk gün boyunca deneyimlediğim tüm yemek noktalarını ve vakit bulamadığımız için gidemediğimiz alternatifleri aşağıda bulabilirsiniz. Sadece bir konuya dikkat etmenizi öneririm. Bazı mekanlarda akşam yemeğinden sonra müzikli eğlenceler, sıra geceleri oluyor. Bunlar için bazen ekstra ücretler alınıyor, mağdur olmamak için her nereye rezervasyon yapıyorsanız bu detayları sormanızı tavsiye ederim.

1. Sultan Sofrası

Hiç bir gezginde görmediğim, tamamen öneri üzerine deneyimlediğim bir yer oldu. Her ne kadar gitmeden önce sıkı bir plan yapsak da genelde yoldaki şartlardan dolayı planlarımız değişiyor. Plansız hareket etmeyi sevmeyen ben yoldaki bu değişimlerden inanılmaz keyif alıyorum. Gelelim yemeklerimizin güzelliğine, denediğimiz her şeyden inanılmaz keyif aldık. Mardin’e özgü yemekleri deneyimleyebilmeniz için hazır bir tabakları var. Gideceğiniz hemen her yemek noktası bu şekilde menü hazırlamış olacak zaten. Burası hem fiyat hem de temizlik açısından bizden tam not aldığı için rahat rahat size de önerebiliyorum. Burayı restorandan çok lokanta olarak düşünebilirsiniz. Akşam saatlerce vakit geçirmek için değil de daha çok hızlıca yiyip kalkmak için planınıza alabilirsiniz.

Aşağıda yazacağım diğer mekanlara göre fiyat olarak çok daha uygun olduğunu göreceksiniz. Lezzet olarak hepsini deneyimlemediğim için net yorum yapamam ama fiyat da önemli bir kriter. Üstelik Sultan Sofrası tarzında yerlerde sürpriz fiyatlarla karşılaşmazsınız, Mardin gibi turistik bir şehirde bu da oldukça kritik bir nokta. Rezervasyon gerektirecek bir yer değil ama önceden arayarak sormanızda fayda var, yoğun sezonda yer bulunamayabilir.

Görselde görmüş olduğunuz tabak+2 ayran 135 TL. Tabağın içeriğinde mardin kebabı, kaburga dolması, senbusek, mardin içli köftesi (diğer adı ikbebet), halep tava ve etli ekmek vardı.

Konumunu buraya bırakıyorum.

2. Cerciş Murat Konağı 

Hemen herkesin Mardin yemek listesinin birinci sırasında yer alan bu restorana gitmek istiyorsanız henüz planlarınızı yaparken rezervasyonunuzu yapmalısınız. Biz geç aradığımız için yer bulamadık. Fix menü ile çalışıyorlar, mezeler ve ana yemeklerin hepsinden tadabileceğiniz menünün fiyatı 350 TL (alkolsüz). Şefinin çok başarılı olduğunu duyduk, eğer bütçeniz uygun ise ve yer bulabilirseniz burayı deneyebilirsiniz.

Konumunu buraya bırakıyorum.

3. Kebapçı Yusuf Usta

Kebap severseniz burayı Mardin yemek listenize eklemelisiniz. Görselde gördüğünüz üçlü “Special Mardin Kebabı” (cevizli, fıstıklı ve acılıdan oluşuyor) adını verdiklerini kebabı ve kuşbaşısını denedik. Kuşbaşı güzeldi ama kebap gerçekten övülmeyi hakeden güzellikteydi. Önden gelen çiğ köfte de kalbimizi çaldı diyebilirim. Temizlik konusunda da olumsuz bir şey görmedik, rezervasyona da ihtiyaç olmayan bir yer ama garanti olması için arayarak teyit edebilirsiniz. Menünün görsellerini aşağıda görebilirsiniz.

Konumunu buraya bırakıyorum.

4. İzla Art Cafe

Fotoğraflarda görünenin ötesinde büyülü bir atmosferi var. İçinde bulunan her bir eşyada ya bir emek ya da yaşanmışlık olduğunu göreceksiniz. Biz akşam yemeğinden sonra kendi yapımları olan şarabını denemeye gittik. Şarabı gerçekten çok başarılıydı, denemenizi öneririm. Gün içinde kahve vs içmek için de uğranabilir. Gitmeden önce uygunluk için aramanızı öneririm, küçük bir yer olduğu için kapasitesi sınırlı.

Konumunu buraya bırakıyorum.

5. Harire Mardin

Normalde listemizde olmayan geçerken içimizi ısıttığı için uğradığımız bir mekan oldu. Harire ve tabbaka tatlılarını, şekersiz reyhan şerbetini ve yumuşacık dibek kahvesinden denedik. Çalışanları inanılmaz ilgiliydi, görselde görmüş olduklarınızın hepsine 80 TL ödedik. Harire ve tabaka Süryaniler’in özel tatlılarından. Harire tatlısı pekmez, un, su ve tarçın ile yapılan yöresel bir tatlı. Tabbaka tatlısını da sütlaçın farklı bir versiyonu olarak tanımlayabilirim, sütlaç kadar tatlı değil daha az şekerli. Bu tatlıların yanında şekersiz olan reyhan şerbetinin çok iyi gittiğini özellikle belirtmem gerekiyor.

Konumunu buraya bırakıyorum.

6. Kana Shop

Süryani çöreği için bence en hijyenik yer burasıydı. Çoğu esnafın dışarıda üzeri açık bir şekilde satışını yaptığını göreceksiniz. İçeride bir kaç masası olan Kana Shop’ta ister oturarak deneyebilir isterseniz ayakta da tadım yaparak satın alabilirsiniz. Bizim vaktimiz olmadığı için ayakta deneyerek evimize getirmek için satın aldık. Çöreğin yanında ikram ettikleri özel çaylarını da çok beğendiğimiz için ondan da aldık. Dibek kahvesi almayı düşünüyorsanız onu da buradan alabilirsiniz. Biz iki paket yarım kiloluk süryani çöreği(tanesi 50 TL), süryani çayı(70 TL) ve dibek kahvesine (40 TL) toplamda 210 TL ödedik.

Konumunu buraya bırakıyorum.

7. Kebapçı Rıdo

Kebapçı Yusuf Usta’ya alternatif olarak burayı not alabilirsiniz. Eski Mardin sokaklarına yakın olduğu için Yusuf Usta’ya göre daha kolay ulaşabileceğiniz bir yer. İlk gün akşam yemeğimizi Sultan Sofrası’nda yemeseydik burayı deneyimlemeyi düşünüyorduk. Lezzeti konusunda yorum yapamam ama gidenlerin oldukça beğendiği mekanlardan biri.

Konumunu buraya bırakıyorum.

8. Seyiri Merdin

Yemekleri hakkında çok güzel şeyler deneyimler duymadığımız için burayı sadece kısa bir kahve molası için öneriyorum çünkü manzara efsane. İlk gün sisten dolayı gidemedik ikinci gün de program yoğunluğundan burada kahve molası veremedik. Bana sorarsanız mutlaka listenize eklemelisiniz, bizim program bir çok nedenden alt üst olduğu için burası arada kaynadı maalesef.

Konumunu buraya bırakıyorum.

Daha fazla detay ve anlık hikayeler için beni Instagram’dan takip etmeyi unutmayın.

Bu hata mesajını yalnızca WordPress yöneticileri görebilir

Hata: Hiçbir akış bulunamadı.

Bir akış oluşturmak için lütfen Instagram Akışı ayarlar sayfasına gidin.

Yorum Yapabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir